The Best of Game Masters 2020

September 20th, 2019
|||| 1 2 3 4 5
Представяме Ви: Христо Цветков

Представяме Ви: Христо Цветков

Днес ще Ви представим играчът, който откакто участва в турнирите ни, промени Game Masters. Христо Цветков е с 95% успеваемост в срещите си по тенис на маса – безпрецедентно представяне в 21 мача, които е изиграл. Той ще разкрие част от ключовите си прийоми, с които печели мачовете, как изпълнява безпощадния си сервис, защо играе карате и какво е правил в „България търси талант“? Това и още много, в едно от най-интересните интервюта, които сме правили досега за Вас.

Game Masters: Христо, представи се с няколко думи за любителите на Game Masters?

Христо Цветков: Роден съм в гр. Сопот, на 20 г. съм и съм студент първи курс, във факултета по Математика и информатика в Софийския университет.

GM: Христо, ти си безпрецедентен случай в историята на Game Masters – няма друг турнир или лига, която да се печели от един и същи човек или отбор в 4 поредни издания. Ти направи това в Table Tennis Handicap Series. Сподели ни как се чувстваш?

Христо: Чувствам се отлично. Първоначално, преди за се запиша на първия турнир нямах представа какво е нивото на състезателите и какво да очаквам от останалите. Хареса ми, че имаше няколко по-добри играчи, с които бе удоволствие да играя. Останалите играчи, които бяха на доста начално ниво в тениса пък също печелеха мачове благодарение на хенди кап системата. От тогава досега играя във всички турнири и съм много радостен, че спечелих всичко досега.

GM: Не ти ли омръзва само да печелиш в даден момент?

Христо: Въпреки че аз съм в най-голям ущърб от системата (б.р. Христо е с най-високият 11 ранк по тенис), трябва да кажа, че много ми допада, тъй като записах една загуба именно по този начин. Много са интересни мачовете до самият им край. Чувствам, че с всеки изминал турнир ми става все по-трудно и дори имаше някои моменти, в които можех да загубя мачовете си. Тръпката си остава, въпреки че печеля мачовете си. Мога да дам пример с моя приятел Димитър Славчев, с когото играх три финала: в първия ми взе един гейм, вторият два гейма, а третият победих след обрат от моя страна пак с 3:2. Няма как да ми омръзнат такива мачове, които остават незабравими.

GM: Каква е рецептата за 20 победи от 21 изиграни срещи? Сподели ни как се научи да играеш такъв тенис?

Христо: Рецептата е една – да се научиш да играеш правилно. Аз не съм измислил топлата вода (смее се). Започнах да играя тенис преди доста време. Около две години играх много аматьорски – без почти нищо да променям, но в даден момент си казах, че трябва да променя играта си. В интернет има стотици уроци как да се държи правилно хилката, как да се изпълняват отделните удари и гледайки ги постепенно натрупах опит. Отделях много време за тренировки на ударите по правилния начин и не разчитах само на късмет в ударите. След известно време тренировки вече знаех какво да направя във всяка една ситуация и как да се измъквам от трудните ситуации.

GM: Все пак тези победи не смяташ ли, че обезкуражаваш останалите играчи по този начин?

Христо: Това е така. Разбирам напълно чувството на състезателите, но се надявам, че с малко повече практика и тренировки ще се намери играч, който да ме победи и без хенди кап. Така и аз ще имам стимул да продължа да се развивам.

GM: Три пъти побеждаваш на финала приятеля ти Димитър Славчев, веднъж победи на финала Крум Божиков. Коя от 4-те победи бе най-трудна за теб?

Христо: Последният ми мач срещу Димитър Славчев, при резултат 2:2 гейма и 17:13 за него в последния гейм спечелих много трудно срещата. Имах и мачове срещу Крум Божиков и Илиян Киряков, но с тях ми бе една идея по-лесно.

GM: Как разбра за Game Masters?

Христо: Моят съотборник в тенис лигата – Николай Банкин е причината да съм тук.

GM: Играеш в лигата по Тенис на Маса с отбора на Губи Худз Худз, където е доста по-различно, отколкото в Handicap сериите. Смяташ ли, че високия ти ранк ще позволи на отбора ти да спечели лигата? Какво предвиждаш до края на сезона?

Христо: Нашата стратегия е да използваме един силен играч (аз или Димитър), един играч със средна сила и един слаб играч. Ако всичко върви по план, би трябвало да продължим в този състав, който играе в момента до финала. Плановете са ми, че ще спечелим 2 победи на финалния плейоф, което се надявам да ни позволи да спечелим лигата през втория й сезон. Уверени сме, че няма да бъден последни в лигата и да изпуснем плейофите, дано не ни изиграе лоша шега. .

GM: Кажи ни малко повече какво означава Губи Худз Худз?

Христо: Доста хора ме питат за това (смее се). Това е една закачка, която дойде от една страница във Facebook, в която се правиха гаври с изрази на българския език. Една вечер с приятелите ми се бяхме събрали и на майтап започнаха да говорят по този начин и продължихме цяла вечер така. Това е името на отбора ми в лигата по футбол в СУ и сега вече се превръща в запазена марка.

GM: Какво мислиш за записването на ваши мачове и излъчването им в YouTube канала на Game Masters? Допада ли ти да гледаш себе си на масата, успяваш ли да намираш грешките си докато се гледаш?

Христо: Записването е много хубава идея. Както споменах гледал съм много мачове в интернет. Аз лично съм записвал и себе си, за да гледам грешките си, което е допринесло много за развитието ми. Това ти дава възможност да видиш ударите си и ако си искал да направиш нещо, можеш да го сравниш с това, което наистина си направил в мача. Аз съм много „за“ записването и се радвам за тази инициатива.

GM: Колко години играеш тенис на маса и всъщност на каква възраст хвана хилката за първи път?

Христо: Започнах да играя през лятото на 8-ми клас. С един приятел решихме да пробваме нов спорт. Играх около година на много лоша бетонна маса в Сопот и един ден дойде предложение да участвам в градски турнир. На него видях, че много хора на моята възраст играят много по-добре и се чудех как го правят? Как са станали толкова добри играчи? В началото на 10-ти клас започнах да играя „по правилния“ според мен начин и така досега.

GM:Успяваше ли да участваш на различни надпревари, където да се развиваш, докато живееше в Сопот?

Христо: Играл съм на много ученически турнири в областта и винаги ги печелех. След това реших да се пробвам и на няколко полупрофесионални турнири в Пловдив. Там в схема с 24 играчи, на няколко пъти влизах в топ 5, което бе голям успех за мен, тъй като бях единственият, който не тренираше професионално в тенис клубове.

GM: Не знам дали знаеш, но много хора не успяват да върнат типичните за теб сервиси. Чувал съм и термини като „кошмарен сервис“. Какъв тип е, как го изпълняваш, така че да не дадеш възможност на противника да те атакува?

Христо: Това, което разбрах, когато започнах да се уча е, че сервисът е може би най-важното нещо в играта. Реших да му отделя време и в период от 6 месеца всеки ден му отделях по около час, за да се усъвършенствам. В момента имам около 14 различни сервиса. Това, което правя е да накарам топчето да се върти противоположно или да отскочи по различен начин след контакт в полето на противника. Като всичкото това нещо се извършва с еднакво движение на тялото. Добрите играчи в лигата, които играят с хубави хилки имат проблем с тях, защото има достатъчно сцепление с гумите. Изчислил съм, че половината от точките си печеля от сервис и това наистина много ми помага.

GM: Често в трудни за теб мачове чуваме едно интересно окуражаващо „чо-чое“. Какво означава това?

Христо: Това е един спортсменски и учтив начин да се зарадваш на победа или спечелена точка. „Чо“ значи няколко неща: „радост“, „поздравления за противника“, „да победих“. Казвам го много често, дори и на тренировка.

GM:Има ли в момента тенисист в Game Masters, който да може да те детронира от постоянните победи, които жънеш турнир след турнир?

Христо: Не знам как ще прозвучи, но не виждам човек без хенди кап, който да ме победи в момента.

GM: Преди около месец в Токио завърши отборното световно първенство по тенис на маса. Успя ли да гледаш част от мачовете?

Христо: Гледам почти всички мачове на живо, други на запис. Според мен, това да гледаш професионалистите как реагират в различни начини и да се опиташ да го приложиш, е много важно.

GM: Какво ти направи впечатление като тенденция за развитие на тениса?

Христо: Жалко е, че няма много защитници в световния тенис, който стил на мен лично много ми допада. Китайците продължават да печелят, вкарвайки много пари в този спорт. Ще дам пример как китайците се справиха с доминацията в последните 10 години, когато немецът Тимо Бол бе единственият, който можеше да победи китаец. Азиатците създадоха специална школа от играчи, които да играят точно като него. Бяха обучавани да играят точно като него в продължение на две години и след което пускаха тези играчи да тренират с китайските национали, за да могат да го победят, когато се изправят срещу него. Основната тенденция е, че все по-малко европейци са в челните позиции в тениса. САЩ и Русия все още не могат да вкарат добри играчи.

GM: Сподели ни и малко за това с какво се занимаваш по принцип и какви са твоите хобита?

Христо: Имам доста хобита. Занимавах се с циркови изкуства 4 години, участвах в „България търси талант“, освен това сега продължавам да тренирам карате, тъй като баща ми е треньор по този спорт, ходя с приятели да играя ултимейт фрисби – все още нов и непознат спорт у нас, събирам се с приятели да играя на компютърни игри и обичам да се случва нещо около мен и да не водя еднообразен живот.

 

За Game Masters: Калоян Цветков