Георги Горанов предефинира значението на думата “епичен”

Георги Горанов предефинира значението на думата “епичен”

В началото на юни, след като емоциите около билярдните маси приключиха, екшънът се премести отново върху зеленото сукно на снукър масите за Кръг 4 от Snooker Handicap Series. Турнирът отбеляза няколко значителни постижения в съботния ден – отново силно участие от снукър клуб Мездра с цели 8 представители, между които и трима доста млади състезатели. От малчуганите изключително силно впечатление направи Радослав Дочовски, който достигна до четвъртфинал след две страхотни победи. Междувременно Светломир Милославов счупи проклятието на шампионите, но най-големият подвиг бе направен от Георги Горанов, който не само достигна до финал за втори пореден път, но успя и да спечели турнира, след като тръгна още от квалификациите и спечели всичките си пет срещи след решаваща партия!

Записаните общо 23 участници определиха 7 квалификации. Само две от тези срещи не завършиха с решаваща партия, като първата от тях бе между Явор Янев (3), който успя да победи Красимир Марков (3) с 2:0, докато втората среща бе между състезателя с най-висок ранг в турнира, Теодор Чомовски (7) и Велко Юруков (1). Чомовски записа серии от 43, 21 и 20 само в тази среща, за да извоюва победа с 2:0 и да продължи напред в турнира.

В останалите срещи драмата бе пълна, като Станислав Атанасов (2) изненада всички след като се възползва максимално добре от 10-те си точки преднина срещу шампиона на Мездра Денис Иванов (3) и успя да го отстрани след решаваща партия. Денис бе отмъстен от един от най-добрите състезатели на Мездра, Тихомир Йорданов (5), който имаше доста трудна задача пред себе си – победителят от Кръг 1, Илия Докторов (6). Докторов поведе в мача, като записа и серия от 23, но Йорданов успя да запази самообладание и да обърне мача до 2:1 в своя полза, детронирайки бившия шампион. Примерът му последва и младия Радослав Дочовски (2), който също стигна до решаваща партия срещу съгражданина си Кристиян Тончев (2) в доста интересна среща и успя да продължи напред в турнира.

Шампионът от Кръг 3, Светломир Милославов (4), най-накрая успя да счупи проклятието, което тегнеше над всички досегашни шампиони – отпадане още в първата си среща от следващия турнир. Това не изглеждаше постижимо, след като съперникът на Милославов, Виктор Цолов (2), показа страхотна игра в първия фрейм и поведе в резултата. Всичко изглеждаше приключило, след като във втория фрейм Светломир имаше нужда от снукър, за да спечели партията, но съдбата му се усмихна и той успя да се върне от света на мъртвите след извадена черна, изравнявайки резултата в срещата. В решаващата партия се стигна до игра по черна, която Цолов на няколко пъти пропусна на косъм. В крайна сметка нова доза късмет изпрати Милославов в следващата фаза.

Последната квалификация противопостави финалиста от предишния кръг, Георги Горанов (5), срещу един от най-постоянните играчи в сериите, Виктор Илиев (6). Илиев започна добре и отбеляза серия от 23, но в крайна сметка това се оказа достатъчно само за фрейм. Горанов обърна до 2:1 и продължи в следващата фаза.

На осминафиналите, Явор Янев (3) продължи наказателната си акция срещу състезателите на снукър клуб Мездра, като негова жертва този път стана младия Михаил Мостров (2), който също загуби с 0:2. Тео Чомовски (7) се справи с нов сериозен съперник в лицето на Димитър Ангелов (5) след поредна порция силна игра и серии от 40 и 22 за победа с 2:0. Другият младок от Мездра, Ивайло Цолов (2) също загуби с 0:2, след като не успя да затрудни Светломир Милославов (4), въпреки 20-те си точки преднина. Острието на Мездра, Тихомир Йорданов (5), също последва съдбата на младия си приятел, след като не успя да запише фрейм срещу софийския младок, Александър Хубанов (2), след като втория се възползва максимално добре от 30-те си точки преднина и продължи към четвъртфиналите.

Екзекуторът на мездренския шампион, Станислав Атанасов (2), също си намери майстора в лицето на Ивайло Гьоков (3), който го отнесе с 2:0 в първата си среща за деня и също намери място в топ 8. Драма не липсваше и в този кръг, след като останалите срещи достигнаха до максималния си формат. Жан Лаушман (6) показа много добра игра срещу Иван Пасков (1), записвайки серия от 21 точки. Въпреки това, 50-те точки преднина си казаха думата и добрата серия на Лаушман стигна само за фрейм, а Пасков продължи напред след 2:1. Серия имаше и в мача между Цветослав Тончев (4) и Георги Горанов (5), като стойността й бе 20 точки, а авторът – Горанов. Тончев показа много добра игра, но Горанов не остана безпричастен и се стигна до 1:1. В решаващата партия нервите на Горанов бяха по-здрави и след нов три-фреймов трилър, вице-шампионът продължи напред. С това единствен представител на Мездра в турнира остана младия Радослав Дочовски (2), който имаше трудна задача пред себе си – Васил Бахтарлиев (2). И двамата показаха добра игра, като младия Радослав продължи да впечатлява с добрите си изпълнения. И тук се стигна до пълен формат, а Дочовски показа, че освен добри удари, има и добра психика, след като именно той излезе победител с 2:1.

Турнирът защити реномето си на изключително оспорван, след като от тук до финала, всички срещи завършиха с решаващи партии. Единствено изключение направи четвъртфинала между Теодор Чомовски (7), който тотално помете Светломир Милославов (4) с 2:0, записвайки нови 2 серии в актива си, този път със стойности 35 и 22, което покачи бройката му на 7 само за този турнир и за пореден път го изпрати на полуфинал. Междувременно в тази част на схемата Ивайло Гьоков (3) продължи със стабилната си игра и срещу Александър Хубанов (2). Двамата размениха по един фрейм, за да бъде драмата пълна, а победител с 2:1 в крайна сметка се оказа Гьоков. В горната част на схемата, Иван Пасков (1) продължи да впечатлява с добрите си изяви, като този път той имаше ‘само’ 20 точки преднина срещу Явор Янев (3), но и това се оказа правилната формула за този мач, така че той да достигне до последен фрейм. Пасков излезе победител от него и достигна до полуфинал в едва второто си участие в турнир на Game Masters. Последната четвъртфинална среща бе между сензацията на турнира, Радослав Дочовки (2) и вице-шампиона от Кръг 3, Георги Горанов (5). Горанов показа невероятна игра и в тази среща, след като записа серии от 26 и 23, но това не притесни Дочовски, който отново успя да достигне до фрейм. В крайна сметка повечето опит на Горанов си каза думата и той продължи напред след 2:1.

Драмата за Горанов продължи и на този етап, след като Иван Пасков (1) успя да му забоде серия от 21 още в първия фрейм, с което хендикапът му от 40 точки стана непосилен за Георги и активът му бе открит. Горанов показа железни нерви, след като във втория фрейм успя да направи невероятно разчистване на последната червена и на цветовете за серия от 31, с която задмина Пасков на финалната права и изравни резултата. В последния фрейм, 4-ти решаващ за Горанов през деня, отново повечето му опит си каза думата и той успя да стопи преднината на Пасков и да спечели правото да играе за втори пореден път на финал.

Другият полуфинал бе още по-оспорван, след като там Ивайло Гьоков (3) имаше 40 точки преднина срещу бившия шампион и редовен полуфиналист през този сезон, Теодор Чомовски (7). Още в първия фрейм Гьоков забоде серия от 21, с което се откъсна далеч напред в резултата, но въпреки това Чомовски отговори с 20 и се стигна до драматична игра по последните цветове, където нервите на Иво издържаха и той поведе. Тео продължи с много силното си предстяване и след поредна серия от 24, доста бързо стопи преднината във втората партия, която той спечели за 1:1. Драмата беше пълна във фрейм номер 3, когато Чомовски отново направи няколко по-малки серии, за да се стигне до драматичен завършек по цветовете, но силите на Тео отново не стигнаха за финал, а Ивайло триумфира с първото си класиране за подобен етап. Все пак трябва да се отбележи, че с добрата си игра Чомовски остави изключително добри впечатления, подпечатани от общо 9-те му серии над 20 точки (статистика за брейковете в турнира: ТУК).

Последната среща за деня бе истинско бижу, което по качество граничеше с това на паралелно проведения мач – финал на Шампионска Лига. В първия фрейм Гьоков игра на ниво, а Горанов трябваше да направи серия от 20, за да стопи хендикапа със същото измерение в срещата и да има някакъв шанс да поведе. Ивайло обаче показа невероятна сейфти игра и в крайна сметка поведе с 1:0. Във втората партия Гьоков продължи да оставя дълги и трудни удари на Горанов, но този път представителят на Аматьорите показа невероятни умения на масата и успя доста бързо да стопи преднината на съперника си, за да се стигне до пълна драма и в този мач.

Гьоков успя да възвърне силната си игра в третата партия, като в един момент след няколко къси, но ефектни серии, Ивайло имаше преднина от почти 40 точки. Тук обаче дойде ред и на Горанов да блести. Георги постави изключително труден снукър на Гьоков, с който успя да стопи голяма част от разликата, а малко по-късно с нов брилятен удар скри бялата по неузнаваем начин и се стигна до драматична игра по цветовете. Нервите на Гьоков не издържаха и Горанов реализира трудна кафява като мач-бол. Стигна се до ситуация, в която Гьоков имаше нужда от два снукъра. Той не се предаде и успя да вземе точки от фал веднъж, но за повече нямаше сили и в крайна сметка Горанов триумфира след победа с 2:1 на финала и нов пълен обрат през този знаменит ден.

С това Георги Горанов направи невероятен подвиг в Snooker Handicap Series, след като изигра два невероятни турнира, в които достигна два пъти до финал. В общо 10-те изиграни срещи, той загуби само една, а в девет от тях се стигна до последен възможен фрейм. Ако това не е дефиницията на думата ‘епично’, тълковните речници трябва да променят съдържанието си!

Ивайло Гьоков (ляво) и Георги Горанов (дясно) изиграха невероятен финал, в който за съжаление можеше да има само един победител

Ивайло Гьоков (ляво) и Георги Горанов (дясно) изиграха невероятен финал, в който за съжаление можеше да има само един победител

Точките, които Горанов спечели в тези два турнира, съвсем закономерно го изпратиха на първо място в Индивидуалната Ранглиста с общ сбор от 170 точки, измествайки Светломир Милославов, който остана втори с 138. Теодор Чомовски излезе на трето място с полуфинала си, събирайки 124 точки, със седем повече от неучаствалия в този кръг Виктор Гайдов. Илия Докторов остана 5-ти с 112 пред Боби Тошев с 100, а финалистът Ивайло Гьоков зае седма позиция с 90 точки. Топ 10 се затваря от Братислав Кръстев с 76, Цветослав Тончев с 72 и Виктор Илиев с 69.

А колко още думи в тълковните речници ще бъдат предефинирани до края на сезона ще разберем на 27-ми юни, когато ще се изиграе и последния Мастърс турнир от Snooker Handicap Series през този сезон. Там Топ 4 в Индивидуалната Ранглиста ще бъдат поставени в схемата, а съдейки по качествоно на последните няколко кръга, драмата отново гарантира да бъде пълна!

Пълна схема на турнира: Snooker Handicap Series – Кръг 4
Индивидуална Ранглиста: ТУК