Гринци побеждава шампиона Fire Squad

October 11th, 2018
|||| 1 2 3 4 5
Дани Чавански детронира шампиона на финала, за да спечели третото издание на The Best of Game Masters

Дани Чавански детронира шампиона на финала, за да спечели третото издание на The Best of Game Masters

Най-големият и най-очакван турнир в края на сезона – The Best of Game Masters 2017. Със сигурност най-силното издание под номер три към момента с изключително високи рангове, които успяха да спечелят 16-те квоти за надпреварата, в случай, че сте пропуснали излъчванията на живо по Game Masters TV, следващите редове са за Вас.

Всичко, разбира се, започна на телевизионната маса и първия мач на Илиян Киряков (8), който защитаваше титлата си от 2016 година. Негов опонент бе новоизлюпената 9-ка Светломир Милославов, чието запитване към панела за понижаване на ранга му бе отказано в седмицата преди турнира. Това отреди хендикап 8 към 12, като началото на срещата бе доста интересно. Милославов поведе, а малко след това станахме свидетели на игра на щека от шампиона и още две разчиствания на масата, по едно за всеки от двамата състезатели. Милославов поведе с 5:4, но пропусна няколко лесни топки и в последствие закономерно загуби с 8:6.

Пълен запис на тази среща можете да гледате по Game Masters TV:

Най-оспорваният осминафинал без съмнение бе между Антоний Косев (9) и бронзовия медалист от 2015-та, Ченко Нгуен (9). Двете 9-ки направиха шоу, като началото бе за Косев, който записа и игра на щека, за да поведе с 3:1. Ченко обаче не се притесни и взе 7 от следващите 9 партии, за да поведе с 8:5. На свой ред обаче Косев показа защо успя да победи всички в Софийска Аматьорска Лига седмица по-рано и взе 4 от следващите 5 фрейма, за да се стигне до 9:9 и инфарктен решаващ фрейм, в който и двамата имаха своите шансове. В крайна сметка нервите на Ченко се оказаха по-здрави и той спечели с 10:9.

В сблъсък между двама от миналогодишните участници Жорж Виденов (7) се изправи срещу бронзовия медалист от предишното издание Любомир Върбанов (6). Началото бе сравнително равностойно, за да се стигне до резултат 5:4 за Жорж, но след това ветеранът смени оборотите и записа 5 партии под ред, за да спечели правото да играе на четвъртфинал след 10:4 в своя полза.

По всичко изглеждаше, че драма в срещата на Антонио Стоилков (8) и Радостин Герчев (8) няма да има, тъй като Стоилков започна ударно и игра изключително стабилно, за да поведе с 8:1. Голямата преднина изглежда го успокои, докато Герчев не се предаде, въпреки голямата разлика. 5 поредни партии отидоха в сметката на Радо, което доста притесни опонента му. Стигна се до резултат 9:7 за Стоилков, но някъде тук мечтите за феноменален обрат на Герчев приключиха след 7:10 в среща, която не изневери на очакванията.

Виктор Сарийски (7) потвърди думите си, че се намира в доста добра форма и даде много сериозен отпор на Данаил Чавански (7). Срещата вървеше стабилно и за двамата до резултат 6:6 – резултат, до който се достигна след три поредни партии спечелени от Сарийски, който имаше и психологическото предимство в този момент. Чавански обаче показа доста голяма устойчивост, измъкна следващата партия, а след това спечели още три поредни, за да убие интригата в мача след 10:6 в своя полза.

Най-голямата изненада в първи кръг постави Николай Иванов (6), който имаше нужда от само 4 партии срещу Василис Пезис (9) нуждаещ се от 12. Ники Иванов поведе набързо с 3:0 и постави Пезис пред непосилната задача да спечели 12 поредни фрейма, за да продължи напред. Пезис, разбира се, се опита да го постигне, но успя само да върне трите поредни спечелени от опонента му, за да загуби с 3:4.

Интересна бе и срещата на шампиона от 2015 – Николай Стоилов (8), който се изправи срещу детето чудо Денис Маздрашки (8). Стоилов поведе с 4:3, но в типичен свой стил, Денис започна да играе скорострелно и в случая доста успешно, след като записа 6 поредни партии на сметката си. Това уби интригата в мача и младежът успешно прекоси финалната линия след 10:5 в своя полза, детронирайки първия TBOGM шампион в историята.

Другият сблъсък между две деветки не предостави толкова много интрига. Симеон Димитров (9) се изправи срещу победителя по точки в ранглистата от всички изиграни квалификации през този сезон Юмер Рашидов (9). Срещата започна много силно за Симеон, който поведе с 7:2, след което спокойно доигра мача, за да стигне до втори кръг след 10:4.

 

С това се стигна до четвъртфиналите, където също имаше предостатъчно фойерверки. Първият телевизионен мач от този етап бе отново с участието на Илиян Киряков (8), който се изправи срещу Ченко Нгуен (9). Отново огромна преднина за миналогодишния шампион, що се отнася до хендикапа, над която той бързо надгради, след като записа игра на щека още във втория фрейм. Ченко нямаше много шансове в първите партии, а явно и тежкия мач срещу Косев си беше казал думата, тъй като той не успя да се възполза дори и от малкото отворили му се възможности. Много бързо се стигна до резултат 7:0, което предреши изхода от мача. Ченко, разбира се, се пребори за две партии, които се оказаха почетни в сметката му, а след 8:2 Киряков продължи във втория ден на турнира, без да хаби много сили и усилия в първите си две срещи. Тази среща също можете да гледате на запис по Game Masters TV:

В същата тази част на схемата Жорж Виденов (7) се изправи срещу Антонио Стоилков (8). Този мач премина на вълни, като ту единия, ту другия отбелязваше поредица от фреймове. Жорж поведе с 2:0, Антонио обърна до 3:2 след като опонентът му направи фал по черна, но в последствие Виденов отново излезе напред и достигна до 7:4 в своя полза. Това бе и символичния край на мача, след като Антонио се пребори за две партии в сметката си, но Жорж завърши в стил с пълно разчистване на масата с една визита и спечели правото да играе в неделния ден срещу Киряков след 8:6 в своя полза.

Другият четвъртфинал, който не бе излъчен на живо започна много силно. Данаил Чавански (7) откри с игра на щека мача си срещу Николай Иванов (6), който разчиташе на помощта на хендикап в този двубой. Въпреки това Иванов изглежда не се притесни и доста набързо поведе с 4:2, поставяйки опонента си под голямо напрежение. Все пак Дани за пореден път показа стоманени нерви и с доста стабилна игра успя да спечели 6 от следващите 7 партии, за да излезе отново напред в резултата. Ники се опита да се върна в мача, открадвайки фрейм 14, но последните две партии отидоха в сметката на Чавански, който отново оцеля след 10:6 в своя полза.

С това се стигна до другата телевизионна среща от този етап, което ей така между другото се оказа най-драматичния мач излъчван по Game Masters TV. Детето чудо Денис Маздрашки (8) започна мача си срещу Симеон Димитров (9) като равен с равен достигайки до 2:2. Димитров трябваше да отбележи игра на щека в партия номер 7, за да поведе с 5:2 и да охлади страстите на опонента си. В крайна сметка по всичко изглеждаше, че Симеон пое пълен контрол над мача, след като се достигна до резултат 10:5 в негова полза. Изведнъж Денис отново започна да играе изключително бързо и успя да разчисти масата нагледно без дори да се цели преди ударите си. Стигна се до фрапантна ситуация, в която той направи фал и Симеон получи топка в ръка с две оставащи топки на масата, но изненадващо за всички, още първата от тях беше пропусната. Маздрашки се възползва, резултатът стана 7:10 и изведнъж опонентът му трябваше да спечели две поредни партии за полуфинал. Димитров измъкна следващата, за да се стигне до умопомрачителен решаващ фрейм. В него и двамата имаха своите шансове, но нито единия не успя да направи пълно разчистване. Денис изигра много добър защитен удар, който принуди Симеон да използва джъмп щеката си, само за да види как младежът го вкарва в още по-тежка ситуация. За втори път девятката трябваше да излиза от наглед невъзможна ситуация и за втори път джъмп щеката му помогна. Това повлия на Денис, който трепна и сбърка. С това Симеон се върна на масата и след като публиката в клуб STIX вече на два пъти го беше отписала от този мач, успя да разчисти оставащите топки и да спечели последната полуфинална квота. Пълен запис на тази драматична среща можете да гледате тук:

С това се стигна до неделя, където вече всичко бе излъчено на живо по Game Masters TV. Големите новини бяха новия ранг на Илиян Киряков, повишен от 8 на 9, което отреди хендикап 12:6 в мача му срещу Жорж Виденов (7). Началото бе доста оспорвано, след като Жорж спечели ранен фрейм за 1:1, но след това пропусна няколко наглед доста лесни топки, което явно повлия на психиката му. Получи се до голяма степен повторение на предишната среща на защитаващия титлата си шампион, който спечели 7 поредни фрейма, за да поведе с 8:1. Последва кратка почивка, в която явно Виденов успя да се успокои и събере, тъй като видяхме напълно различен състезател на масата. Изненадващо или не, три поредни фрейма отидоха в сметката на Жорж и интригата в мача се върна при резултат 8:4. Киряков показа шампионски нерви и на свой ред се върна в мача след три поредни фрейма, за да достигне само на един от победата, но Жорж не се предаде и спечели следващата партия, за да вкара мача в решаващ фрейм. В крайна сметка нервите на Илиян се оказаха по-здрави и той успя да оцелее в този трилър, печелейки с 12:5 и достигайки само на крачка от защитата на титлата си. Пълен запис на този полуфинал можете да гледате тук:

В другият полуфинал дойде време и Данаил Чавански (7) да направи дебют на телевизионната маса за това издание на TBOGM, като хендикапът отново бе същия, но този път девятката на масата се казваше Симеон Димитров (9). Дани започна силно и спечели първата партия, но Симеон показа, че е успял да си почине добре след трудния мач срещу Денис и спечели следващите три. И двамата показаха доста добра игра, размениха по едно разчистване и поделиха следващите 6 партии в съотношение 2:4, което запази интригата. При 7:3 за Димитров обаче, Дани направи няколко силни отигравания и възползвайки се от грешки на опонента си, записа две поредни партии на сметката си, за да се доближи само на една от победата. Това изправи Димитров с гръб до стената, който разбира се, се бори храбро до края, но силите му стигнаха само за две партии, за да загуби с 6:9 и да спечели правото да играе за третото място срещу Жорж Виденов. Този полуфинал можете да гледате тук:

Мачът за третото място бе доста интересен, след като Симеон поведе съответно с 3:0, 5:1 и 7:2, но Жорж успя отново след кратка почивка да се върне в мача и да докара нещата до 5:9 имайки нужда само от фрейм за бронза. Димитров разчисти, за да спечели 10-а партия, но следващата отново отиде в сметката на Жорж и ветеранът спечели бронзовото отличие след 6:10 в своя полза.

Голямата четворка в Game Masters през този сезон. От ляво на дясно: Симеон Димитров, Илиян Киряков, Данаил Чавански и Жорж Виденов

Всичко това бе прелюдия за финала, в който обаче интригата си отиде доста бързо. Дани Чавански (7) спечели две бързи партии срещу Илиян Киряков (9) и поведе с 2:0, а шампионът от 2016-та за пръв път усети напрежението от голям хендикап в полза на съперника за последните два дена. Той взе следващата партия, но Чавански играеше много силно и успя да запише още две поредни партии в сметката си за 4:1. На този етап Киряков все още не се беше отказал, но късметът напълно го изостави в следващата партия. Може би след едно нехайно пласиране, той сам си постави снукър, а при опит да излезе от него, нещастен рикушет изпрати черната в джоб, а с нея потъна и интригата в мача. При резултат 5:1, Дани имаше нужда от само фрейм за победата, докато задачата пред Киряков бе 11 поредни. Шампионът от 2016 се опита да си тръгне със стил, печелейки следващия фрейм, но Дани побърза да затвори мача – 6:2 и третият шампион в The Best of Game Masters се казва Данаил Чавански. Заслужена и закономерна победа, след като Дани оцеля в три тежки мача до финала, като можем само да съжаляваме, че не видяхме повече интрига във финалния двубой. Пълен запис на финала тук:

Пълна схема на турнира: ТУК

Всички мачове и резултати: ТУК

С това приключи нов цикъл от два поредни сезона в Game Masters, след които коронясахме Данаил Чавански като супер шампион. След два поредни дни, почти изцяло нон-стоп на живо по Game Masters TV идва време за кратка почивка, в която обаче ще продължим да Ви забавляваме с видеата от Challenger Cup, така че се абонирайте за YouTube канала ни. Summer Heat ще се завърне през август, а новият сезон в Game Masters ще започне в края на септември, когато ще бъде обявена и новата система, по която ще бъдат разпределяни квотите за The Best of Game Masters 2018. Може би още през лятото ще станете свидетели и на двата нови формата, които за запланувани като изненада по Game Masters TV, но във всеки случай – приятна и спорна почивка на всички!

Новият супер шампион в Game Masters се казва Данаил Чавански, който детронира шампиона от миналата година Илиян Киряков на финала, до който достигна след три тежки мача

За Game Masters: Светломир Милославов