Fire – огнени промени през новия сезон

January 24th, 2019
|||| 1 2 3 4 5
Мартин II Савов взима последната квалификация

Мартин II Савов взима последната квалификация

Квалификациите за The Best of Game Masters 2018 официално приключиха!

Последната под номер 8 се изигра миналия уикенд с традиционно силно участие придружено от обичайната драма и завързани мачове. Големият брой освободени квоти даде шанс на широк набор от състезатели да заслужат място в Топ 16 през този сезон, поради което няколко двубоя бяха изиграни на живот и смърт.

Правото да бъдат споменати по традиция в началото на статията този път заслужават Стоян Павлов, който не само отбеляза 8-ма топка от разбиване, но и предварително обяви джоба, в който ще я вкара. Към него се присъединяват Антоний Косев, който направи игра на щека и достигна до полуфинал, а другата такава заслуга отиде при финалиста Мартин Савов, която записа своето разчистване именно срещу Косев на полуфинала. Другият полуфинал бе за Антонио Стоилков и Георги Чомовски, които играха доста силно през целия ден, но на полуфинала Чомовски показа по-добра игра срещу уморения Антонио и спечели място на финала с 5:3.

С това станахме свидетели на финал между Мартин Савов (от БСД, не този от Славия), който бе дебютант за този етап и Георги Чомовски, който вече бе печелил квалификация през предишните кампании на Game Masters и със сигурност знаеше как се прави това. Двамата вече се бяха срещали в рамките на деня точно преди началото на директната елиминация. В тази среща Чомовски бе безапелационен и спечели с 5:1 (хендикап 5:3), но Савов успя да се върне в горната част на схемата и да получи правото за реванш на финала. По всичко изглеждаше, че това няма да се случи, след като няколко наглед лесни пропуска от него и изключително силна игра на Македонеца направиха резултата 3:0 за отрицателно време. Мартин обаче не се предаде и успя да измъкне следващата партия. Това му вдъхна увереност и след добра игра в партия номер 5, изведнъж Савов се оказа само на фрейм от победата. В шестата партия обаче Макето изкара невероятен късмет след един свой пропуск и вместо да остави лесна маса на Савов, остави труден снукър, който му спечели фрейма. С това се стигна до решаваща партия, в която Савов направи добро разчистване, но пропусна в ключов момент. Чомовски обаче не се възползва и върна контрола на масата при Савов, който се възползва, за да затвори мача печелейки с 3:4.

Мартин Савов (в ляво) победи Георги Чомовски на финала с 3:4, след като загуби с 1:5 от него по-рано в турнира

Всички резултати: ТУК

Схема на турнира: ТУК

Както винаги можете да гледате пълен обзор на финала на запис по Game Masters TV:

С финала на квалификацията стана ясна и финалната подредба в Ранглистата за сезона. Безапелационно на първо място с 155 точки се класира Станислав Милев, следван от действащия шампион Дани Чавански с 145. Двамата ще бъдат поставени съответно на второ и първо място в The Best of Game Masters 2018. Третият Георги Горанов вече бе класиран, след като спечели квалификация срещу Пламен Богданов с 5:1 в мач на двамата състезатели класирани на трето място през последните две кампании в лигите по Билярд 8-ма Топка. Горанов обаче отказа участие, тъй като няма да бъде в България за турнира. Квоти бяха освободени още от Николай Стоилов, Ченко Нгуен, Николай Христов, Христо Шаламанов, Ангел Атанасов и Мартин Савов, които спечелиха квалификации, но не и необходимия брой точки за класиране.

С това следващите места в ранглистата попълниха Топ 16. От четиримата състезатели класирани на 12-то място, Ангел Атанасов бе първа резерва и именно той зае мястото на Горанов, но малко по-късно и той отказа участие, което ще даде шанс на Максим Костов за първи път да вземе участие в най-големия турнир на Game Masters.

Жребият бе изтеглен ден след самата квалификация и мачовете вече са ясни. Схемата на турнира можете да видите: ТУК

Съвсем скоро можете да очаквате на www.gamemasters.eu традиционните интервюта с всички участници преди началото на екшъна на 9-ти и 10-ти юни. Първият телевизионен мач ще бъде между шампиона Дани Чавански и младия Максим Костов от 10:30, събота 9-ти юни. От 13:30 ще станем свидетели на първия четвъртфинал, който ще включи победителя от тази среща срещу победителя от срещата Георги Чомовски и Йоан Папазов. От 16:30 ще последва втори четвъртфинал на тв масата, а той ще включва победителите от срещите Панайот Славев / Светломир Милославов и Ченко Нгуен / Михалис Василиу. В неделя започваме от 10:30, като през деня ще можете да гледате на живо както двата полуфинала, така и финала от 16:30.

Ако все още не сте абонирани за Game Masters TV, можете да го направите: ТУК

А докато чакате финалите, можете да гледате как теглихме жребия на живо по GMTV:

За Game Masters: Светломир Милославов