Плейофи и TBOGM 2020

July 9th, 2020
|||| 1 2 3 4 5
Fire – огнени промени през новия сезон

Fire – огнени промени през новия сезон

В навечерието на поредния сезон в Game Masters с гръмкото заглавие FIRE ще разберете от къде и защо идва това име.

Хендикап системата, която определя ранговете на състезателите в лигите на Game Masters е претърпяла доста промени през сезоните – от дребни промени в цифричките до кардинални префасонирания, като например добавянето на Ранг 9 и тежест за последните шест изиграни мача в лигите. Това, което обаче предстои в сезон FIRE е още по-мащабно дори и от най-големите промени правени до момента.

Първата и най-съществена промяна е отразяването на мачовете изиграни на двойки при изчисляването на ранга. В зависимост от представянето на състезател във всички мачове, които играе на двойки, без значение от партньор/опонент, на базата на успеваемостта в тези мачове, рангът ще бъде коригиран с определена стойност в една или друга посока. Заедно с това нововъведение, сайтът ни www.gamemasters.eu вече предлага и стастистика за успеваемостта на даден състезател в мачовете му на двойки изиграни в отборните ни лиги. Стастистиката можете да намерите в профила на всеки състезател. За пример може да Ви бъде даден супер-шампионът в The Best of Game Masters Николай Стоилов. Можете да намерите профила му ТУК, а най-долу в таблиците със статистика ще видите и въпросните цифри отнасящи се за мачовете на двойки.

Втората голяма промяна е тежестта на последните 6 мача при изчисляване на ранг. Тежестта, с която състезател бива побутван към даден ранг на базата на резултатите си в тези последни шест срещи в отборните лиги бе намалена. Това ще се отрази на скоростта, с която състезателите повишават или свалят ранг на базата на висока успеваемост или загубени мачове, в случай че основният фактор за промяната на ранга им се базира на процентната им успеваемост в тези шест срещи, а не толкова на представянето им на масата.

Третата промяна отново касае тези последни 6 мача изиграни в отборните лиги. Спрямо тях се въвежда намаляваща/възвръщаема стойност (diminishing returns), която ще премахва влиянието им върху ранга на даден състезател, при положение, че той/тя вече не участва в отборни лиги на Game Masters. Това може да бъде по-лесно илюстрирано с пример. Да вземем предвид състезател наречен Пижо Пенчев, който играе в отборните лиги и губи последните си шест мача под ред. Пижо се отказва от по-нататъчно участие в отбоните лиги и се фокусира върху индивидуални изяви, например в The Best of Game Masters. След година нивото му на игра се повишава неимоверно много, но тежестта на тези шест загубени мача си остава и дърпа ранга му в обратна посока на прогреса му, което съществено пречи на едно евентуално покачване на ранга му. С цел да се избегнат подобни ситуации, въпросният diminishing returns алгоритъм ще намалява влиянието на тези последни шест изиграни срещи пропорционално на времето, в което даден състезател не записва никакви участия в отбоните лиги. Така след година рангът на Пижо Пенчев ще се влияе до минимална степен от тези шест изиграни срещи в отборните лиги, ако давността им е толкова назад във времето.

Всички тези промени са вече имплементирани и работят на живо в сайта ни. Едно кратко тяхно обобщение би следвало да бъде – ВАШИЯТ ранг може да е бил (и може да бъде) променен без дори да сте изиграли среща на базата на прекалкулациите продиктувани от тези промени и съответно на новите diminishing returns.

Освен тези съществени промени можете да очаквате и няколко нововъведения в наръчника за участие и корекции по текстовете в него, а записването за новия сезон почти приключи, така че ако все още не сте го направили – имате около 24 часа на разположение!