Плейофи и TBOGM 2020

July 9th, 2020
|||| 1 2 3 4 5
Dynamite се завръща на върха

Dynamite се завръща на върха

Осмият пореден сезон в лигите по Power Ball на Game Masters приключи. Кампанията отбеляза участието на четири отбора с общо 24 участници, които изиграха по между си 621 фрейма, отиграха 253 защитни удара и отбелязаха 6516 точки.

Още в началото на сезона стана ясно, че ще има доста разбърквания и промени в класирането. Старите муцуни с ново име Rack Lovers постигнаха изразителна победа още във втори кръг с 43:17 срещу Айляк Squad и въпреки това не успяха да оглавят класирането, където шампионът Dark Side доминираше след две чисти победи, едната срещу опонентите си на финала от миналия сезон Dynamite.

В трети кръг Dark Side също разгроми айляците с 48:12 и по всичко изглеждаше, че сезонът ще бъде изцяло доминиран от тях. Е да, но в Game Masters следващата изненада е винаги на една ръка разстояние. Шампионите от тъмната страна набързо претърпяха две съкрушителни загуби с по 45:15 от Rack Lovers и Dynamite, което ги изпрати на третото място в класирането, докато отборът с иновативно ново име зае първото място в класирането и остави единствено въпроса с двусмислен отговор защо са любители на ракването на топки?

Точно по средата на сезона в шести кръг последва нова изненада, след като Rack Lovers загубиха с изразителното 18:42 от Dynamite и последните заеха първото място в класирането, въпреки колебливото начало на сезона.

Последваха още няколко изразителни победи, които не доведоха да промени в класирането. Още след средата на сезона бе ясно, че именно Rack Lovers и Dynamite ще се борят за първото място в крайното класиране, което дава право на участие директно на финал, докато единствената задача на Dark Side до края бе да запази третото място пред Айляк Squad, които улесниха опонентите си, губейки среща след среща.

В крайна сметка именно Айляк Squad поднесе изненада в Кръг 10, успявайки да запише единственото равенство през сезона и единствения мач без загуба след 30:30 срещу лидера Dynamite. В крайна сметка това нямаше значение за крайното класиране, след като последните два кръга завършиха без изразителни победи.

Директно на финал заслужи да играе отбор Dynamite с 551 събрани точки. Rack Lovers събра 522, следвани от Dark Side с 481, като точно тези два отбора щяха да определят кой ще играе за титлата с полуфинал по между си. Айляк Squad събра скромните 386 точки и не заслужи право да играе на Плейофите, но остави изключително позитивни впечатления с играта си и борбата за точки до последно, въпреки липсата на шансове за класиране. Крайно класиране: ТУК

Това нямаше как да бъде казано за шампионите от Dark Side, които оставиха голямо черно петно върху историята на този сезон. Състезателят им Андрей Гинин отнесе доста сериозно наказание заради симулативна игра и умишлено губене на мачове с цел манипулиране на хендикап системата на Game Masters. Гинин си позволи да загуби умишлено срещи в момент, в който точките вече нямаха голямо значение за отбора му, но след подаден сигнал и разглеждане на ситуацията, хендикап панелът на Game Masters и администрацията единодушно взеха решение ранговете на г-н Гинин да бъдат повишени и заключени на Ранг 9 и в двете лиги.

За разлика от г-н Гинин, доста състезатели дадоха всичко от себе си през този сезон, за да покорят индивидуалните ранглисти. В началото на кампанията имаше доста претенденти за титлата Играч на Сезона, но в последните кръгове оцеляха само двама. Суперзвездата на Game Masters Николай Стоилов умело водеше отбора си Rack Lovers напред и участваше в почти всеки кръг. Стоилов изигра общо 7 срещи, от които спечели 5, но това се оказа достатъчно единствено за второто място. Играч на Сезона стана Костадин Горанов от Dynamite, който спечели всичките 4 срещи, които изигра и изпревари с малко супершампиона Стоилов, който благородно се жертва за отбора си в последния кръг и предостави шанс на съотборниците си да съберат достатъчно мачове за плейофите за сметка на шанс да спечели индивидуалния приз. Почетното трето място в Индивидуалната Ранглиста бе за небезизвестния Петър Илиев, който също спечели четири мача, но в пет изиграни срещи.

Ники Стоилов бе главното действащо лице и в борбата за двойка на сезона. Отново деен участник в повечето мачове за отбора си, Стоилов направи два много успешни тандема. В комплект с Йоан Папазов бяха спечелени 3 от 4 изиграни срещи, но това се оказа достатъчно само за трето място в тази ранглиста. В тандем с Юлиян Ганчев, Стоилов бе на чело в класирането малко преди края на сезона с 4 от 5 спечелени срещи, но и тук призът отиде в отбор Dynamite, където двамата братя Костадин и Георги Горанови изиграха общо 7 срещи, от които спечелиха 5 и това бе достатъчно за медалите.

Нямаше как и да бъде иначе, тъй като през сезона бяха отбелязани общо 5 игри на щека, а три от тях бяха реализирани именно от дуото Горанови. В Кръг 10 те направиха не една, а цели две щеки в срещата си срещу Дани Дунгьов и Димитър Андонов, но въпреки това загубиха с 46 на 61, ставайки жертва на хендикапа. В следващия Кръг 11 те се върнаха на върха в класирането след двубой семейни войни срещу други брат и сестра – Стефан и Ани Кемилеви. Горанови спечелиха с 65:32 като отново записаха щека.

Оставащите две щеки бяха записани в един от най-епичните мачове през сезона, в който двама капитани, вече споменати на няколко пъти, се изправиха един срещу друг. Георги Горанов записа още две щеки в Кръг 9 срещу Ники Стоилов, за да направи много силна серия в края на мача и да достигне до 97 точки. Още три не му достигнаха, въпреки превъзходната игра, за да победи супер-Ники, който спечели с 65:97 и остави единствено утешение на Горанов, че е бил участник във всичките 5 игри на щека през този сезон. Още статистика: ТУК

И за финал на сезона, разбира се, стигнахме и до Плейофите, където без никакво съмнение за фаворит бе провъзгласен шампиона Dark Side. Огромният прогрес на отбора ги изведе до титлата през миналата кампания, а участието на полуфинал не е нищо ново за отбора.

Началото на срещата им срещу Rack Lovers обаче бе доста студен душ за тях. Любителите заложиха на Юлиян Ганчев, който започна доста трудно мача си срещу Стефан Кемилев от тъмната страна. Все пак Юли успя да се окопити и да покаже защо игра финал в квалификациите за TBOGM през този сезон със силна игра в средата на мача. Хендикапът също му помогна за крайното 38:38 при 46 точки нужни на Кемилев, с което отборът му поведе с 13:7.

Следващият ход в Dark Side бе ясен – Георги Чомовски, който се намираше в превъзходна форма към края на сезона. От другата страна решиха да отговорят с Йоан Папазов, след като през миналите плейофи именно Чомовски победи Ники Стоилов, за да заведе отбора си на финал. И този път сценарият бе подобен, въпреки различния опонент. Макето започна силно и не изпусна контрола върху срещата нито за момент, като позволи на Папазов да вземе повече точки от него в един единствен фрейм. Разгромното 65:40 обърна нещата в полза на Dark Side, които поведоха с 22:18 преди мача на двойки.

Изборът на Rack Lovers логично включи Ники Стоилов в тандем с Любомир Върбанов, докато от тъмната страна Чомовски остана на масата в компанията на Ани Кемилева. Срещата бе изключително оспорвана, като минимална победа за Rack Lovers щеше да доведе нещата до мач на Внезапна Смърт – също нещо, което вече се бе случвало на Dark Side. Точно Георги Чомовски трябваше да печели мач на Внезапна Смърт преди 2 сезона. Тогава той се справи, но спомените му явно го мотивираха да избегне втори подобен мач и с помощна на хендикапа, Dark Side спечели двойките с 46:47 (при 55 точки нужни на RL), с което и мача – 35:25.

Резултатът отреди финал между Dark Side и Dynamite и затвърди доминацията на тези два отбора през последните сезони. Трети пореден финал между тези два отбора през последните три сезона, като резултатът до момента бе по една титла и за двата тима, така че сблъсъкът щеше да отреди кой от тях е по-добър.

За трети пореден сезон станахме свидетели и на доста идентични мачове, които да решат титлата, въпреки че този път Dynamite изневери на стратегията си и предостави правото на Dark Side да поставят първи състезател във финала. Изборът, разбира се, бе Георги Чомовски, а TNT противопоставиха Светломир Милославов, за да станем свидетели на трети пореден сблъсък между тях в последните три финала.

Срещата започна равностойно с лек превес на Чомовски в резултата, след няколко страхотни защитни удари и доза късмет. Милославов успя да се окопити и записа няколко силни фрейма в средата на срещата, след което дойде и негов ред да отбележи няколко късметлийски точки. Това повлия на опонента му и Макето направи неочаквани грешки в ключови моменти към края на мача, което позволи на Милославов да запише доста изразителна победа – 65:45. Този резултат отреди преднина от 15:5 за Dynamite, които изминаха половината път към титлата с една среща.

Последва логичен избор за взривоопасния отбор – Играч на сезона и участник в най-добрата двойка бяха достатъчно аргументи за Костадин Горанов да застане на масата. От тъмната страна заложиха на Стефан Кемилев, който успя да победи в същия двубой през миналия сезон. Горанов явно си спомняше за това, тъй като излезе пределно мотивиран за победа, докато играта на Кемилев изглеждаше доста плаха и колеблива. Младият състезател на Dynamite се възползва от това и с доста силна игра успя да вземе солидна преднина в първите няколко фрейма. В последствие Кемилев се окопити и започна да играе доста по-добре, но за обрат бе късно. В мач без хендикап, по-младият Горанов разгроми опонента си с 46:25, което се преобрази в 16:4 точки.

Общият сбор от двата мача отреди резултат от 31:9 за Dynamite, което обезсмисли срещата на двойки и върна титлата в лагера им, след като именно Dark Side я отнеха през миналия сезон. С това отборът приключи най-успешния си сезон до момента, след като освен първото място през редовния сезон и титлата в Плейофите, Dynamite излъчи Играч на Сезона в лицето на Костадин Горанов и най-добрата двойка на сезона – братя Горанови. Самият Костадин постави рекорд в историята, ставайки първия състезател, който успява в рамките на един сезон да се окичи с отличия за първо място и в двете индивидуални ранглисти. А отборът на Dynamite се превърна в най-успешния отбор в лигите по Power Ball с две спечелени титли и още два изиграни финала.

Отборът на Dynamite спечели финала на плейофите в лигата по Power Ball срещу шампиона от миналата кампания Dark Side

Ще може ли някой да ги спре на есен? Това ще разберем в деветия сезон в лигата по Power Ball на Game Masters!