Билярд 8-ма Топка отново през юни

May 14th, 2021
|||| 1 2 3 4 5
Гринцииииииииииииииииии

Гринцииииииииииииииииии

Най-дългият сезон в Game Masters по Билярд 8-ма Топка приключи. Самото му приключване за пореден път доказа, че в аматьорските спортни лиги всичко е възможно, но на дали някой бе очаквал точно тези резултати и точно този финал на сезона.

Все пак преди черешката на тортата, нека започнем от самото начало. Януари. Сравнително спокоен първи кръг, в който Илиян Киряков записва първата игра на щека за сезона, но загуби мача си срещу Ангел Белоконски. Падна и друга щека с автор от доста по-нисък ранг, Юлиян Ганчев, който срази един от любимите си опоненти – Петър Бончев.

По-късно през сезона в Кръг 4, Киряков записа втора щека срещу Лъчезар Арсов. Само един друг състезател успя да запише повече от една игра на щека през сезона, като това бе съотборникът му Георги Горанов. В Кръг 2 Ракетата от Смолян отвори своята сметка срещу Ники Стоилов с пълно разчистване, а в Кръг 11 добави още едно такова срещу Румен Маринов.

Статистиката за тези двамата става още по-интересна, след като те изиграха няколко мача като двойка през сезона. В тези срещи те добавиха още две игри на щека като тандем. В Кръг 7 те направиха пълно разчистване срещу Алексадър Самарджиев и Димчо Христов, а в Кръг 12 повториха постижението си срещу Александър Белоконски и Никола Есмеров. Все пак Киряков взима превез като състезател с най-много постижения в тази графа, след като в Кръг 5 той записа още едно пълно разчистване на масата в тандем с Калоян Цветков. Тези общо 3 игри на щека що се отнадя до двойки се оказаха и единствени през сезона, като всички те отидоха в сметката на Химик.

Останалите състезатели, които се отличиха с качествени разчиствания са Иван Въков, който в Кръг 3 разчисти масата срещу Никола Есмеров. В Кръг 7 Ники Стоилов щекира Лъчезар Арсов, но след това в Кръг 12 гледа отблизо как Костадин Горанов разчисти масата срещу него. Най-качествения мач през сезона се случи в Кръг 13, когато и Александър Самарджиев и Георги Чомовски записаха по една щека в мача по между си, но в крайна сметка Сашо спечели с 4:4 възползвайки се от хендикапа си в срещата.

Разгромните победи с 4:0 започнаха в Кръг 3, където Solid Gamblers срази хегемона през последните сезони The Cues Brothers. Последва Кръг 6, където имаше цели две победи с 4:0 съответно за Suicide Squad срещу Ентусиастите и за Gentlemen срещу Fire Squad.

Последва и дълга пауза заради извънредната обстановка в страната, която приключи с рестартирането и изиграването на Кръг 8. Началото бе трудно като Ентусиастите дадоха 3 служебни загуби за 0:4 срещу Fire Squad, а Gentlemen също се възползваха от службена победа за 4:0 срещу Dark Side. В следващия кръг последваха нови 3 служебни загуби за Ентусиастите и 0:4 този път срещу IQOS, но след това отборът успя да се окомплектова и с няколко нови попълнения не само завърши сезона си, но участва и в един от най-интересните мачове на Плейофите.

В Кръг 10 Tupan Techno срази Гринци с 4:0, но бързо пропиля инерцията от добрия резултат и в Кръг 13 загуби с 0:4 от Fire Squad, които записаха втори успех с такова измерение през сезона. В Кръг 11 последва супер сблъсък на върха, където Gentlemen също постигнаха втори успех с 4:0, този път над Midnight Pool.

За финал последния Кръг 14 отбеляза победа за Гринци с 4:0 срещу Gentlemen, което вкара Гринци в Топ 4 на крайното класиране и свали джентълмените от върха.

С това преди Плейофите, Fire Squad завърши на първо място в крайното класиране с 52 точки, последвани от Gentlemen с 49. Тези два отбора заслужиха правото да играят директно на полуфинал. Трети и четвърти останаха Midnight Pool и Гринци със съответно 46 и 45 точки, като с това те заслужиха място на четвъртфиналите.

Схемата в горната част бе допълнена от отборите до 8-мо място: IQOS, Suicide Squad, Tupan Techno и Химик. Под чертата в борбата за медалите във втори ешелон останаха Solid Gamblers, The Cues Brothers, Dark Side и Ентусиастите.

Преди да стигнем до самите Плейофи, борбата в Индивидуалната Ранглиста също бе доста интересна и оспорвана. Никола Попниколов от Gentlemen завърши на първо място с невероятните 6 победи в също толкова изиграни мача, с което на свой ред доказа, че всичко в лигите е възможно. Попниколов освен с победите си се прослави и с изключително интересната техника и постановка на удара, на които би могъл да завиди и другия “пионер” в тази графа ставал играч на сезона с доста странен мост – Петър Бончев.

Второто място остана за традиционно играещия в почти всеки кръг наш стар познайник Георги Панчев. Най-шумният и най-високият състезател не успя да стане “най” през сезона със седем победи в девет изиграни мача, но това се оказа достатъчно за второ място. Престижното трето място и шанс за участие в TBOGM остана за Иван Пейчинов от Midnight Pool, който също записа седем победи, но в 10 изиграни срещи. Топ 5 се допълва от Иван Въков (IQOS) с 6/8 и двама състезатели с един и същи актив 5/6 в лицето на Костадин Горанов (Tupan Techno) и Петър Илиев (Гринци).

Призът за най-добра двойка на сезона отново отиде при Ивайло Василев и Александър Синадински от Suicide Squad. Дуото изигра общо 6 мача, от които спечели 5. Единствената им загуба през сезона бе от Светломир Милославов и Петър Бончев (Tupan Techno), които имаха шанс да ги изравнят на върха в последния кръг, но загубиха и се задоволиха с място в топ 5 и 4/6 спечелени мача. Тази Топ 5 графа се допълва още от Юлиян Ганчев и Никола Попниколов (Gentlemen) с 4/4, Румен Маринов и Данаил Станев (Гринци) с 3/3 и Виктор Пенчев и чичо му Румен Горанов (Midnight Pool) също с 3/3.

Плейофите започнаха със служебна победа в мачовете от втори ешелон, където The Cues Brothers не се явиха и подариха участие на Dark Side директно на финал. За сметка на това другата среща бе най-оспорваната за целите плейофи, като Solid Gamblers показаха, че не е нужно да имаш пълен състав, за да спечелиш мач. Те започнаха мача си срещу Ентусиастите само с двама състезатели, но спечелиха и двете си индивидуални срещи. Последва загуба на двойки в решаващ фрейм и служебно предаден мач поради липсата на трети човек, но в крайна сметка това отреди резултат от 4:4 и поредни Плейофи, които не останаха без мач на Внезапна Смърт. В него участие взеха Александър Самарджиев и Илиян Генов, които си размениха по един фрейм. Решаващата партия обаче бе спечелена от Самарджиев, който отведе отбора си до финал в долната част на схемата.

Там обаче той не успя да спечели нито един фрейм срещу Георги Чомовски от Dark Side в повторение на най-качествения мач през сезона, този път без щеки. Загуба и в другата среща плюс липсата на хора в отбора означаваше, че Solid Gamblers ще трябва да се задоволят с място на финала, а след крайното 8:0 Dark Side спечели медалите във Втори Ешелон.

Същевременно на осминафиналите в горната част на схемата имаше не по-малко драма. Четирикратният шампион Химик започна трудно срещата си срещу IQOS и загуби първия индивидуален двубой, но успя да обърне нещата и да спечели останалите три сблъсъка за крайното 5:1. В другата среща по подобен сценарий Suicide Squad започна успешно срещу Tupan Techno с индивидуална победа, но загуби следващите два сблъсъка на нула. С това резултатът стана 6:2 в полза на TT, което обезсмисли двойките и докара етапа на плейофите до четвъртфинал.

Там Tupan Techno имаше наглед лесна задача срещу Midnight Pool, които също имаха само двама налични състезатели, при това от висок ранг, което означаваше две служебни победи още в началото за Double T. Математиката показа, че тупаните ще имат нужда от един единствен фрейм в двата сингъла, които щяха да се изиграят, за да продължат. Наглед лесна задача, но в крайна сметка те спечелиха точно толкова и на косъм успяха да се класират за полуфинал без да се стига до Внезапна Смърт за втори път през деня.

Другият четвъртфинал не изневери на очакванията като последен мач за съботния ден. Химик започна силно с чиста победа на нула извоювана от Никола Калайджиев, но капитанът на Гринци Румен Маринов върна своите в мача след като бързо спечели своята среща също на нула. Последва епичен мач между Георги Панчев и Калоян Цветков, който достигна до решаваща партия. Там Панчев успя да надделее и Гринци поведе с точка преди двойките. Химик заложи на Киряков и Цветков, докато към Панчев на масата се присъедини Маринов. Нова порция драма завършила с решаващ фрейм, но и този път Внезапната Смърт се размина, след като Гринци спечелиха в него и отпътуваха към полуфиналите.

В неделния ден Гринци продължиха с драматичните моменти, този път срещу първенеца в класирането Fire Squad. Валентин Алагенов и Румен Маринов направиха доста здрав мач, който бе спечелен от капитана на Гринци в решаващ фрейм. Последва мач на по-ниските рангове, където Мартин Цачев от огнения отбор подари фрейм на Данаил Станчев след фал по черна, но състезателят на Гринци бе достатъчно благосклонен не само да върне жеста, но да подари и още един фрейм по същия начин на опонента си, за да загуби в решаваща партия. При равен резултат Георги Панчев тръгна да спасява своите, но Йордан Кирков се оказа доста костелив орех за него. Кирков спечели мача без този път да се достига до решаващ фрейм, с което Fire Squad изглеждаше близо до това отново да се класира на финал водейки с 3:1. В мача на двойки към Кирков се присъедини Явор Неделчев, но срещата не тръгна добре за тях. Румен Маринов и Данаил Станчев взеха няколко бързи фрейма и в един момент огнените състезатели вече се бореха само за това да запишат фрейм и да докарат нещата до Внезапна Смърт. Дуото на Гринци не позволи това да се случи и победата на нула в мача на двойки им донесе успех с 4:3, което класира отбора на финал за втори път в дългата му история в Game Masters.

Другият полуфинал започна добре за втория в крайното класиране Gentlemen. Играчът на сезона Никола Попниколов спечели, макар и в решаващ фрейм, срещу Марио Станимиров и изведе отбора си с точка напред срещу Tupan Techno. Във втората среща Здравко Грозданов даде само фрейм на опонента си Петър Бончев, с което джентълменския отбор поведе с 3:0 и бе само на победа от финала. В следващата среща Светломир Милославов за Tupan Techno върна своите в играта след като успя да победи Николай Стоилов и да сведе изоставането на отбора си само до 2:3 преди мача на двойки. Там към Милославов се присъедини Петър Бончев, а от другата страна на масата застанаха Горан Йорданов и Свилен Димов. Оспорвана среща, в която Double T изпусна доста добра възможност да вкара мача в решаващ фрейм, но в крайна сметка загуби и след 5:2 Gentlemen заслужиха другото място на финала.

В мача за третото място имаше доста интрига. Марио Станимиров отново стигна до решаваща партия, но загуби срещу Анастасия Христова от Fire Squad, но Петър Бончев бързо върна Tupan Techno в играта, след като на свой ред спечели решаващ фрейм срещу Адриан Георгиев. Последва най-качествената среща за Плейофите, въпреки че не видяхме игра на щека нито в нея, нито в някой от останалите мачове. Капитанът на Fire Squad Кристиан Горанов се възползва от хендикапа си срещу Светломир Милославов, за да спечели с 4:4 и да даде командна преднина на отбора си. В мача на двойки силите на Милославов и Костадин Горанов стигнаха само за два фрейма срещу Йордан Кирков и Кристиан Горанов, което отреди краен резултат от 5:1 и трето място завоювано от Fire Squad, докато Tupan Techno трябваше да се утеши с медалите за 4-о място след пореден сезон, в който достигна до Топ 4.

А финалът? Той завърши много преди края на мача за третото място. Румен Маринов за пореден път показа силна игра на Плейофи като този път капитанът на Гринци срази Здравко Грозданов от Gentlemen без дори да му даде фрейм. Преднината от 3:0 даде криле на по-ниския ранг в отбора на Гринци – Данаил Станчев. Неговата задача бе мач срещу играча на сезона Никола Попниколов, но изненадващо или не, състезателят на Гринци също спечели без да допусне загубен фрейм. Така само след две срещи Гринци вече водеше с 6:0 и имаше нужда от един единствен фрейм в следващите два двубоя, за да стане шампион. Георги Панчев застана на масата срещу вече обезверения капитан на джентълмените Юлиян Ганчев и успя да му измъкне още първата партия. С това Гринци стана шампион в Game Masters за първи път след дузина опити през годините и в сезоните на Game Masters, с което доказа, че абсолютно всичко е възможно. Включително постяването на рекорд във финал, печелейки с 9:0 без да загуби нито един фрейм.

500Шампионите от Гринци след 12 сезона в Game Masters. От ляво на дясно: Петър Илиев, Георги Панчев, Антония Иванова, Данаил Станчев, Румен Маринов и някъде далеч извън кадър Стоян Павлов и Любомир Евтимов.

И така след 362 мача, 1669 фрейма и 23808 вкарани топки през този сезон, шампионът се казва Гринци, а освен всичко останало състезателите в Game Masters пребориха извънредно положение и карантина наред с трудните ситуации по масите в клуб STIX. Това е и гаранция, че невероятните резултати и страхотните преживявания ще се завърнат на есен с чисто нов сезон, за който ще можете да намерите повече информация съвсем скоро на сайта ни. Часът и мястото на срещата са известни, остава да бъде насрочена само начална дата, в която да започне защитата на титлата на Гринци!