Game Masters Season XVIII: Revelations

August 22nd, 2022
|||| 1 2 3 4 5
Четвърта рекордна Power Ball титла за Dynamite

Четвърта рекордна Power Ball титла за Dynamite

Краят на сезона в Game Masters означава и поредна завършена кампания в лигите по Power Ball. Този сезон отново ни сервира познатия епилог от последните няколко кампании, но начинът, по който се стигна до него със сигурност не бе очакван от абсолютно никой.

Да започнем с постиженията в лигата, които включват игри на щека и златно разбиване (9 от разбиване). Още в първи кръг Георги Горанов и Светломир Милославов откриха сезона си с пълно разчистване на масата още в първия фрейм срещу Марио Станимиров и другия брат Горанов – Костадин. Въпреки това бившата двойка на сезона в последствие загуби мача, като играта им на щека се оказа единствена през сезона що се отнася до мачовете на двойки.

В индивидуалните срещи Георги Горанов блесна този сезон с цели 3 пълни разчиствания на масата. Първото бе в Кръг 3 при победата срещу Ивайло Черкезов. В Кръг 7 Горанов разчисти масата и срещу въздесъщия Петър Илиев, но в тази среща той се оказа от страната на губещите. В Кръг 12 обаче жаден за отмъщение Горанов отново се впусна в мач срещу Петър Илиев като отново отбеляза щека срещу него, но този път успя и да спечели двубоя.

В тази елитна графа се присъединява още и братът Костадин Горанов, който затвърди израстването си в Game Masters в Кръг 6, където направи пълно разчистване на масата срещу Петър Бончев.

В графата златни разбивания отново има представители само на отбор Dynamite. Сензацията през този сезон Илиян Генов вкара 9 от разбиване в Кръг 8 в мача си срещу Ивайло Гьоков, но в последствие загуби този мач. В Кръг 11 съотборникът му Светломир Милославов също забоде 9 от разбиване в мач на двойки, където си партнира имено с Генов срещу потърпевшите Костадин Горанов и Марио Станимиров.

Наред към тези постижения трябва да добавим и две индивидуални срещи, които ще останат в историята на лигата заради постигнат максимален резултат за победа в тях – 20:0. Още в Кръг 4 Горан Йорданов от Gentlemen срази бившия играч на сезона Светломир Милославов с фрапантното 57:14, което донесе 20 точки в графата на отбора му. До още по-голяма разлика достигна обичайния заподозрян Георги Горанов от Dynamite, който в Кръг 13 срази звездата на Game Masters Николай Стоилов с невероятното 100:12 и също записа 20 точки за отбора си от само една среща.

Що се отнася до отборните постижения, там можем да започнем с отбора на Overcut, който подобри рекорда за най-много равенства в рамките на един сезон. Сравнително рядкото 30:30 бе краен резултат за отбора на цели три пъти. В два поредни кръга, 8 и 9, отборът на Ники Стоилов записа равенства срещу Dynamite и Dark Side, а в последствие в Кръг 13 отново срещу Dynamite се достигна до третото 30:30 за сезона.

Победите с огромна разлика също не липсваха през кампанията. Първите разгроми се случиха в Кръг 3, когато Dynamite срази Overcut с 42:18 (без да предвещава шанс са два поредни равни мача между тези два отбора), а изненадата на сезона Малките Мечки записа 46:14 срещу Gentlemen. В Кръг 4 победата с 20:0 помогна на Gentlemen да сломи шампиона Dynamite с 42:18. Последваха доста спокойни, равностойни кръгове и пандемична почивка, за да се стигне до Кръг 10, където Gentlemen отново постигна голяма победа, този път 41:19 срещу Overcut. В Кръг 12 Dynamite постигна най-голямата победа за сезона с умопомрачителното 50:10 срещу “вечния съперник” във финалите до преди 3-4 сезона Dark Side. С това се стигна и до последния 15-и кръг, където Малките Мечки записаха 58:2 отново срещу потърпевшите Dark Side, но за този резултат спомогнаха и две служебни победи.

Тези резултати държаха класирането през целия сезон в напрежение. През по-голямата част от сезона изглеждаше, че доминацията на Dynamite ще продължи с лесно първо място, но разгромната загуба от Gentlemen и няколко други стъпки на криво дадоха шанс и за изместването им от първото място. По жребий отборът почиваше именно в последния Кръг 15, но добрата работа, която свършиха хората на Георги Горанов в Кръг 14 срещу директния си опонент за първото място Gentlemen и победата с 38:22 им гарантира почти сигурно участие директно на финал (каквато е и наградата за първото място в крайното класиране).

На другия полюс бе доскорошния хегемон в лигата Dark Side. Хората на Стефан Кемилев започнаха сезона колебливо за начало, но последвалата дълга пауза заради епидемичната обстановка се отрази доста негативно на тъмната страна в Game Masters. Доста проблеми по окомплектоването на състезателите в отбора доведе до нови загуби след подновяването на сезона, включително двата служебни мача в последния кръг, което твърдо закотви бившия шампион и трикратен финалист в лигите на дъното в крайното класиране.

Що се отнася до останалите три отбора, Overcut, Gentlemen и Малките Мечки – те постоянно разменяха местата си в класирането по време на сезона. През цялото време изглеждаше, че Gentlemen няма как да изхвърчат от Топ 3, съответно от Плейофите и дори имат шанс да се борят за първото място, оставяйки другите два отбора да решат кой ще играе на полуфинал в заключителната фаза на сезона и кой ще чака следващия сезон за по-добро представяне. В крайна сметка обаче се стигна до инфарктен последен кръг, в който двубой между Overcut и Gentlemen щеше да определи кой от двата отбора ще завърши по-напред в класирането от другия. За капак на всичко Малките Мечки, макар и четвърти преди началото на кръга, имаха мач срещу аутсайдера Dark Side, а победа в него със сигурност ги включваше в борбата за челната тройка. В крайна сметка Марио Станимиров от Малките Мечки разгроми Петър Илиев от тъмната страна с 18:2 и въпреки че другите два мача бяха спечелени служебно, отборът на Костадин Горанов показа голямо израстване през този сезон и заслужено стигна до място в Топ 3. При това с разгромната победа от 58:2, която вече споменахме, мечките изненадващо или не завършиха на второ място в крайното класиране след Dynamite.

Това превърна двубоя Gentlemen – Overcut в нещо като минифинал, а залогът бе място на полуфинал в плейофите за победителя. Хората на Горан Йорданов си свършиха работата още с две победи в индивидуалните срещи. В последствие те загубиха мача на двойки, но крайната победа с 33:27 се оказа достатъчна за третото място и шанс за финал при евентуална победа срещу Малките Мечки на полуфинала в Плейофите.

Преди да стигнем до тях, нека споменем и оспорваната борба в Индивидуалната Ранглиста. За разлика от други сезони, този път доста хора бяха замесени в битката за приза. Състезатели като Георги Горанов и Ивайло Гьоков поддържаха 100% актив до даден момент през сезона, но допуснаха загуби и излязоха от борбата за титлата. Юлиян Ганчев и Марио Станимиров заложиха на голямо количество изиграни мачове, което им даде опции за компенсират за инкасирани загуби през сезона, но в крайна сметка тази стратегия ги остави съответно на 5-о и 6-о място в ранглистата. Третото място бе поделено от Анна Кемилева и Горан Йорданов, които записаха 4 победи в 5 изиграни мача. Йорданов прекара голяма част от сезона в челото на тази класация с резултат 4/4, но в края на сезона се появиха двама състезатели, които застрашиха да го изместят от челото.

Тереза Бисерина записа доста силна кампания като скромния Ранг 2 й позволи да запише нескромните 5 победи в 7 изиграни мача. Този резултат в крайна сметка бе достатъчен, за да задмине постижението на Горан, но достигна само за престижното второ място в класацията.

На първо място там завърши Костадин Горанов, който допусна загуба по време на сезона, но записа и още 5 победи около нея. С резултат 5/6 той достигна до Кръг 13, където се изправи именно срещу лидера в класирането Горан Йорданов. Горанов извоюва победа с 55:41 в мач без хендикап, с което увеличи резултата си на 6 победи от 7 изиграни срещи и заслужено стана носител на титлата Играч на Сезона. Горан Йорданов трябваше да се задоволи с третото място и резултат 4/5. Това обаче далеч не бе всичко между тези двамата, тъй като предстояха Плейофи и директен мач за влизане на финал между Малките Мечки и Gentlemen.

Костадин Горанов завоюва титлата Играч на Сезона

В класацията за двойка на сезона Марио Станимиров и Костадин Горанов от Малките Мечки изглеждаха като основен претендент през по-голямата част от сезона, но няколко загуби към края ги оставиха на трето място с 5 спечелени мача в 9 изиграни срещи. Една от преломните им загуби бе от дуото на Dynamite Светломир Милославов и Илиян Генов, който не записаха нито една загуба през сезона, но останаха втори в класирането с три победи в три мача. На първо място отново бе друга двойка на Dynamite, в която отново участва Илиян Генов, този път в тандем с Ивайло Боджаков. Двамата си позволиха лукса да загубят една среща през кампанията, но записаха 4 победи в 5 мача, което се оказа достатъчно за медалите и още едно престижно постижение, което отиде в сметката на Dynamite.

Илиян Генов и Ивайло Боджаков бяха недостижими на върха в класацията за най-добра двойки на сезона

Плейофите започнаха с полуфинал между Малките Мечки и Gentlemen. Може би двата отбора, сочени за кандидати за 4-о и 5-о място преди началото на сезона изместиха основните претенденти Overcut и Dark Side, за да определят по между си кой ще бъде финалист. Мачът започна невероятно при това с резултат, който можем да счетем и като изненада. Никола Симеонов от отбора на мечките игра силно срещу доста по-високия ранг в лицето на Юлиян Ганчев. Двамата достигнаха до инфарктни последни топки, където Симеонов показа по-здрави нерви и удържа финалния напън на Ганчев да обърне мача в своя полза. Никола се възползва от хендикапа си и спечели нужните му 25 точки оставяйки опонента си на 43 (само на 3 от нужните му 46). Това даде преднина на мечките в мача от 12:8.

Последва повторение на мача Костадин Горанов – Горан Йорданов, двамата капитани. Горан очевидно бе изключително мотивиран да си върне за загубата, която му отне титлата за играч на сезона и с методична игра успя да спечели 7 от 8-е изиграни фрейма в мача за победа с 55:31, което се трансформира в резултат 16:4 за джентълмените. Това не само им даде инерция за мача на двойки, но намали нужните точки, до които те трябваше да достигнат за крайна победа. Горан Йорданов и Здравко Грозданов се възползваха от това и не допуснаха и за момент Марио Станимиров и Костадин Горанов да застрашат с обрат. Победата им с 37:10 оформи и крайното 31:17, което изпрати Gentlemen на финал в тази лига за пръв път в историята им и за втори път през сезона, след като те достигнаха до финалната среща и в лигата по Билярд 8-ма Топка.

С това се стигна до финал между обичайните заподозрени Dynamite и нов опонент в лицето на Gentlemen. Още в първата среща имаше фойерверки, след като капитанът Горан Йорданов застана на масата за джентълмените, докато TNT реши да даде шанс на Светломир Милославов да си отмъсти за погромната загуба с 0:20 по-рано през сезона. Горан започна силно срещата и поведе, но Милославов за пореден път не изневери на отбора си и заигра доста силно към края на двубоя, за да постигне резултат от 37:7 в последните четири партии, с което спечели мача с резултат 65:32. Това даде командна преднина от 16:4 за огнения отбор, който спечели повече от половината нужни точки за титлата само от един двубой.

Срещата продължи със сблъсък между двама от състезателите с много голям потенциал в лигите – Илиян Генов от Dynamite и Здравко Грозданов от Gentlemen. Двамата се впуснаха в здрав сблъсък без хендикап и вървяха доста близко един до друг в точките, след като си размениха по няколко фрейма в началото на мача. Последва нов силен завършек на мача от страна на състезателя на Dynamite. Генов натисна в последните две партии и пръв успя да премине финалната линия с резултат 38:25. Това се трансформира в 15:5 точки, а общия сбор в двубоя стана 31:9 за Dynamite, което обезсмисли срещата на двойки и направи отбора шампион за 4-ти път в историята си, донасяйки трета поредна титла във витрината с отличия.

Dynamite спечелиха четвърта титла в лигата по Power Ball и се превърнаха в абсолютен хегемон в тази лига. На снимката от ляво на дясно: Ивайло Боджаков, Тереза Бисерина, Светломир Милославов, Илиян Генов и Петър Бончев

Така петте участници в лигата по Power Ball излъчиха своя шампион след 685 изиграни фрейма и 7074 отбелязани точки белязани от изключително интересни срещи, разгромни резултати и оспорвани двубои. Клуб STIX бе любезен домакин както на редовния сезон, така и на Плейофите в лигата, като по всичко изглежда, че тази история ще намери своята следваща глава на есен, когато ще започне новата кампания на Game Masters в дисциплината Power Ball.