FAQ

– Какво представляват лигите Game Masters?
– Аз нямам много опит в тези спортове, но много искам да играя. Има ли изобщо смисъл да се включвам?
– Искам да играя, но не знам правилата. Къде мога да ги науча?
– Къде ще се провеждат състезанията?
– Мога ли да играя самостоятелно, а не в отбор?
– Колко човека са нужни за създаването на отбор?
– Как мога да създам свой собстен отбор?
– Какво става ако не мога да участвам в мачове всяка седмица?
– Нямам отбор, но искам да играя. Какво да правя?
– Колко често се провеждат мачове?
– Позволено ли е време за загрявка или тренировка преди началото на мачовете?
– Какво се случва ако отбор закъснее за даден мач?
– Възможно ли е доиграването или пренасрочването на мачове?
– Какви са разходите за игра в лигата?
– Какъв е наградният фонд?
– Какво става след края на сезона?
– Съществуват ли индивидуални награди?
– Трябва ли да разполагам със собствена щека, за да участвам в състезанията организирани от Game Masters?

Какво представляват лигите Game Masters?

Лигите Game Masters са аматьорски турнири по билярд, снукър, тенис на маса и дартс. Съществуват отборни лиги, които се провеждат всяка седмица чрез използването на хендикап система, даваща шанс на всеки един състезател да спечели. Организират се и индивидуални турнири, които могат да бъдат както със, така и без хендикап.

Върни се в началото на страницата

Аз нямам много опит в тези спортове, но много искам да играя. Има ли изобщо смисъл да се включвам?

Да! Както вече споменахме лигите са за аматьори и всеки може да се включи независимо от това с колко опит разполага. Освен това лигите Game Masters разполагат и с много гъвкава и изпитана хендикап система, която се стреми да постави всички играчи в ситуация, в която те имат равен шанс да спечелят мачовете си независимо от това срещу кого играят. В зависимост от представянето си всеки играч получава ранг, който определя и количеството фреймове/точки, които трябва да достигне, за да спечели мача си.
Например, Вие сте ранг 5 на билярд 8-ма топка и играете срещу опонент от ранг 5. Победител е този, който пръв спечели 3 фрейма. Ако обаче опонентът Ви е от ранг 7, то той има нужда от 5 фрейма, за да спечели мача, докато Вие имате нужда само от 3!

Върни се в началото на страницата

Искам да играя, но не знам правилата. Къде мога да ги науча?

Сайтът на Game Masters разполага с пълен наръчник правила за всички спортове, за които има създадени лиги. Можете да ги намерите на страницата ни с правила.

Върни се в началото на страницата

Къде ще се провеждат състезанията?

Мероприятията организирани от Game Masters се провеждат основно в София, като двата основни клуба, с които работим в момента са клуб STIX и спортен бар Академията.

Върни се в началото на страницата

Мога ли да играя самостоятелно, а не в отбор?

Лиги в отделните дисциплини са отборни и това е единственият начин да се участва в тях.
Ако искате да се включите в индивидуални състезания, следете сайта и календара ни за допълнителни такива.

Върни се в началото на страницата

Колко човека са нужни за създаването на отбор?

Всеки отбор се състои от минимум пет играчи, максимум седем. В даден кръг се играят мачове само от трима играчи от даден отбор. В следващия кръг тези играчи естествено могат да бъдат различни.
През първите четири седмици от сезона е позволено да се правят трансфери и хора свободно да бъдат премахвани и добавяни в списъците на отборите. След изтичането на този срок всички промени трябва да станат с одобрението на администрацията на Game Masters.

Върни се в началото на страницата

Как мога да създам свой собствен отбор?

Създаването на отбор става чрез попълването на формуляр за регистрация на отбора, който може да бъде взет в заведението, където се провеждат мачовете от лигите на Game Masters. Формулярът изисква попълването на имената на състезателите в отбора, както и контакти за връзка с капитана и заместник-капитана на отбора. Попълненият формуляр се връща отново в заведението, където се провеждат мачовете от лигите.

Върни се в началото на страницата

Какво става ако не мога да участвам в мачове всяка седмица?

Това е напълно нормално. Тъй като всеки отбор има минимум пет играчи, а в даден кръг играят само трима, то при евентуално Ваше отсъствие съотборниците Ви ще могат да изиграят необходимото количество мачове.

Върни се в началото на страницата

Нямам отбор, но искам да играя. Какво да правя?

Екипът на Game Masters с удоволствие ще Ви съдейства за намирането на отбор. Можете да се свържете с нас използвайки тази страница. Екипът ни ще Ви уведоми ако има други отбори или играчи, които се нуждаят от попълнения.
Апел винаги можете да отправите и на страницата ни във Facebook или просто да наминете в някой клуб, когато там се играят мачове от лигите и да попитате на място.

Върни се в началото на страницата

Колко често се провеждат мачове?

Мачове в отборните лиги се провеждат всяка седмица. Индивидуалните състезания варират.
Продължителността на даден сезон зависи от броя записани отбори, но обичайно тя е 12 поредни седмици плюс още една, в която се провеждат мачове от плейофите.

Върни се в началото на страницата

Позволено ли е време за загрявка или тренировка преди началото на мачовете?

Да. Масите, на които ще се провеждат мачовете биват предоставяни на отборите един час преди отбелязания начален час. Отборът домакин разполага с първите 30 минути за тренировка или загрявка, отборът, който гостува, съответно с вторите 30 минути.

Върни се в началото на страницата

Какво се случва ако отбор закъснее за даден мач?

Според Наръчника с Правила за Участие в лигите на Game Masters, служебна загуба се присъжда на всеки един отбор, който закъснее повече от 20 минути след обявения начален час на дадена среща.
Важно е да се отбележи, че за започване на срещата не е нужно целият състав на отбора да е наличен. Стига отборът да разполага с един играч, който да може да се постави като състезател в първата среща, то мачът може да започне, а останалите състезатели да се присъединят в по-късен момент.

Върни се в началото на страницата

Възможно ли е доиграването или пренасрочването на мачове?

Пренасочване на датата или доиграването на дадена среща може да бъде осъществено само при обоснователни причини, за които е уведомена администрацията на лигите Game Masters и пренасочването на срещата е одобрено от нея.
Изключение правят случаите, при които отбор не разполага с достатъчно играчи през първите три седмици от даден сезон. Мачовете, за които не са достигали играчи трябва да бъдат изиграни през следващата седмица. Повече информация можете да намерите в Наръчника с правила за участие в лигите на Game Masters.

Върни се в началото на страницата

Какво става след края на сезона?

След края на редовния сезон се провеждат плейофи, в които взимат участие отборите, представили се най-добре през редовния сезон в отделните лиги. Резултатите от плейофите определят и разпределянето на наградния фонд и трофеите за победителите.
Форматът на плейофите зависи от броя отбори участвал през редовния сезон, като той се определя от администрацията на лигата след третата седмица от започването на даден сезон.

Върни се в началото на страницата

Какви са разходите за игра в лигата?

Целта на Game Masters е да направи спорта достъпен за всички, затова и екипът ни се стреми да предостави възможно най-ниски цени. Всеки отбор трябва да заплати обща такса във всеки кръг, в която играе мачове от лигите.
Парите от такси за участие се събират в награден фонд, който се разпределя между най-добре представилите се отбори в плейофите след края на сезона.
Цените варират в зависимост от вида спорт и локацията, но при поделянето на въпросната такса между играчите взели участие в дадена вечер сумата става напълно приемлива. Подробности за цените можете да намерите в Наръчника с правила за участие в лигите Game Masters.

Върни се в началото на страницата

Какъв е наградният фонд?

Наградният фонд се определя спрямо броя участници в лигите. Повече участници означава по-висок награден фонд и повече отбори, които взимат част от него. Сумите и начинът им на разпределение се обявяват от администрацията на лигата след третата седмица от започването на всеки един сезон.
Освен парични награди, най-добрите отбори биват награждавани и със специални купи изработени за шампионите на Game Masters.

Върни се в началото на страницата

Съществуват ли индивидуални награди?

Да. По време на сезона се води статистика за представянето на отделните играчи. Най-успешно представилите се състезатели получават индивидуални трофеи за най-добър играч през дадения сезон и правото да участват в индивидуален турнир The Best of Game Masters, включващ топ играчите в лигите през изминалата година.

Върни се в началото на страницата

Трябва ли да разполагам със собствена екипировка, за да участвам в състезанията организирани от Game Masters?

Не, въпреки че ако притежавате такава, няма нищо лошо да я използвате! Заведенията домакини на лигите Game Masters се задължават да предоставят необходимата материална база за провеждането на мачовете от лигите, било то по билярд, снукър, тенис на маса или дартс.

Върни се в началото на страницата