Хендикап Система

Едно от най-интересните неща в лигите Game Masters е използването на хендикап система, която дава възможност на всеки един състезател да спечели дадена среща, без значение колко е опитен и на какво ниво е съперникът му. Системата е различна в различните спортове, като целта е силите в дадена среща да се уравновесят и двамата участници да имат равен шанс 50%-50% да спечелят. Перфектна система не съществува и тази задача сама по себе си е почти непостижима, но все пак хендикап системите в лигите Game Masters правят всичко възможно максимално да се доближат до този резултат.

Много често сред участниците ни се появяват въпроси като “Миналата седмица спечелих и качих ранк, тази седмица загубих, но не свалих ранк?”, “Миналата седмица загубих, а тази седмица ранкът ми е по-висок?”, “Как може ранкът ми да се смени три пъти за последните три седмици, а други играчи играят цял сезон без ранкът им да се промени?”. Процесът за изчисляване на ранковете на даден състезател във всеки един спорт е доста сложен, но в следващите няколко секции ще се опитаме да обясним начинът, по който това става в различните дисциплини на лигите Game Masters.

 

Билярд 8-ма Топка

Хендикап системата в лигите по Билярд 8-ма Топка взима в предвид няколко критерии за определяне ранка на даден играч. Този, с най-голяма тежест е колко отивания на масата са нужни на даден играч, за да спечели фрейма т.е. да отбележи 8-мата топка в маркиран от него джоб. Силните играчи се нуждаят от доста по-малко отивания на масата от по-неопитните играчи. На базата на броя отивания нужни на даден играч за разчистването на масата в даден фрейм се изчислява коефициент за фрейма, а след края на мача от всички получени коефициенти се изчислява и средната стойност показваща колко силно е играл даден състезател в мача.

Коефициентът за даден фрейм може да бъде повлиян от различни фактори. Ако състезател изиграе защитен удар т.е. няма намерение за отбелязване на топка, то той умишлено удължава дължината на фрейма. Това се взима в предвид от системата и в резултат, коефициентът за фрейма се променя в зависимост от броя изиграни защитни удари. Затова е и изключително важно в листата за статистика да бъдат маркирани както всички вкарани топки, така и всички изиграни защитни удари. Друг фактор са случаите, в които черната топка е била отбелязана преждевременно, което значи, че фреймът не е успял да достигне максималната си продължителност, съответно коефициентът бива завишаван от системата, за да отчете този факт.

За изчисляването на ранк на даден играч се взимат предвид коефициентите от последните 20 срещи, които той е изиграл, като най-слабите му резултати не се зачитат. С други думи, ранкът се определя от средната стойност на 10-те най-силни коефициента, които играчът има за последните 20 срещи. Тъй като стойността е средно аритметична, играчи, които имат по-малко изиграни мачове може да променят ранка си с по-големи амплитуди за по-малки периоди, докато системата събере повече информация за начина, по който те се представят. Съответно, играчи, които имат повече изиграни срещи, по-трудно променят ранка си, тъй като коефициентът им е изчислен на базата на по-голям брой срещи и новите резултати влияят върху него с по-малка сила.

Моля, прегледайте и секцията за “Задочен Коефициент”, за да разберете повече за начина, по който работи системата.

 

Action Snooker

Основният критерий при определянето на ранк на играч в лигите по Action Snooker са стойностите на точковите серии – break-ове, които състезателят реализира по време на игра. Освен това с по-малка тежест се взимат в предвид както броя отбелязани топки, така и фаловете направени от състезателите по време на игра. Коефициентът в дадена среща се изчислява чрез формула, която взима в предвид две неща – максималният брейк направен от играча в срещата (общо от всички фреймове) и средната стойност на всички брейкове направени от играча в срещата.

Останалата част на системата (с изключение на критериите), включително Задочните Коефициенти (виж секцията по-долу), работи по начин идентичен на системата за Билярд 8-ма Топка.

 

Тенис на Маса

Системата използвана в лигите по Тенис на Маса е модифициран вариант на ELO системата използвана при определянето на рейтингите на състезатели по шах-мат (за справка: статия в Уикипедия). Формулата за изчисляването на даден рейтинг използва променящ се параметър на мястото на константата в оригиналната формула, който се мени в зависимост от броя изиграни срещи на даден състезател. Стойността е доста по-висока при нисък брой изиграни срещи, съответно промените в рейтинга са доста по-драстични, за да може даден състезател по-бързо да достигне до рейтинга, който му съотвества, а с изиграването на повече срещи, стойността на тази променлива намалява и съответно рейтингът започва да се мени с по-ниски темпове.

Очакваните резултати във формулата са също модифицирани на базата на разликата в ELO рейтингите на двама играчи, които се изправят един срещу друг с оглед на това, че системата се стреми към равнопоставеност 50%-50% шанс за спечелване на срещата, заради присъден хендикап, за разлика от оригиналната система, при която състезателите започват при равни начала.

На базата на изчисления ELO рейтинг на всеки един играч се определя и ранк, който се мени в съотвествие с промените в рейтинга му.

 

Задочен Коефициент

Задочните коефициенти са част от хендикап системата на Game Masters без значение за какъв спорт става дума. В определени мачове единият от състезателите може да достигне до момент, в който да е почти сигурен в спечелването на срещата. Това може да бъде или поради голяма преднина, която играчът е успял да натрупа или просто заради разлика в нивото на опитност между него и противника му. В такива случаи този играч може умишлено да започне да играе под обичайното си ниво, с цел да занижи коефициентът, определящ ранка му за дадената среща и върпеки всичко да излезе победител от нея. В резултат, коефициентът, който този играч получава съотвества на по-нисък ранк от текущия му и практически ранкът му би трябвало да се понижи, вместо да се покачи заради извоюваната победа.

В тези случаи, хендикап системата на Game Masters използва така наречените задочни коефициенти. Те се прилагат само в случаи, че играчът е спечелил срещата си и коефициентът му съотвества на ниво доста по-ниско от обичайното за нивото му. Задочните коефициенти заместват реално получения коефициент от играча за срещата, която е спечелил и в резултат, ранкът на играча няма да бъде понижен.

Стойностите на задочните коефициенти зависят от процентната успеваемост на играча в последните 20 срещи. Ако играчът има изключително висока успеваемост – спечелил е над 65% от срещите си, системата му присъжда задочен коефициент, който да повиши ранка му, тъй като явно този играч често бива поставян в по-изгодна позиция за спечелване на срещите си и нивото му е по-високо от текущото, съответно системата се опитва да повиши ранка му, за да може чрез повече хендикап в следващите срещи, шансът за спечелване както на този състезател, така и на противниците му да бъде 50%-50%. Обратната ситуация също е в сила – ако успеваемостта на даден играч в последните 20 срещи е под 35%, то той явно бива поставян в неизгодни позиции срещу съперниците си и нивото му е по-ниско от определения му ранк. В тези случаи задочният коефициент присъден на състезателя има за цел да понижи ранка му. В останалите случаи на успеваемост между 35% и 65% в последните 20 срещи, системата присъжда задочен резултат, който има за цел да задържи играча на текущия му ранк, тъй като явно ситуациите, в които той бива поставян са близки до шанс за спечелване 50%-50%.

Степента, с която задочните коефициенти се опитват да повишат, занижат или задържат даден ранк зависят изцяло от процентната успеваемост на играча. С други думи, при 100% успеваемост, задочният коефициент присъжда резултат, който се опитва да повиши ранка доста по-драстично, отколкото резултатът, получен при 80% успеваемост.

Задочните коефициенти са и единия от начините играч да достигне максималните ранкове в даден спорт – максимална ефективност без за това да е нужна изключително силна игра. Другият начин разбира се, са просто умения и начин на игра, който да постигне достатъчно високи резултати и без намесата на задочните коефициенти.